fredag 16 december 2011

Monsterbullar

Godmorgon Fredag!
Sitter och lyssnar på Jill Johnson och försöker få lite julkänsla i kroppen.
Varit uppe sen 6-tiden då Clara tyckte att det var dags att gå upp.
"Mamma!! Det är ju fredag - kan vi äta godis nu??"
(Note to self - nämn inte att "det är fredag i morgon" vid torsdagens nattning, nån vaknar alldelses för tidigt då)
Igår efter att Clara skuttat in på dagis åkte vi andra till Utterbäck och drog ut mamma på promenad.
Fick även fika och lunch där innan vi åkte hem och packade ut vagnen, gick för att hämta Clara och 40 minuter senare var vi hemma.
Och nej vi har inte flera kilometer att gå, bara typ 350meter(jag måste mäta sträckan nån gång), men ibland (läs ofta) är det nån som sätter sig på tvären.
När vi kom hem drog jag igång en bulldeg.
Hade länge spanat in ett recept som skulle testas med saffran och sedan mandelmassa och vaniljsocker som fyllning.
Clara hjälpte till att hålla ordning på hur många dl av allt som skulle i assistenten, trycka på start och stopp samt hennes paradnummer - äta deg från degkroken och annat som kan tänkas ha använts vid tillverkningen, när sedan degen är färdig för att jäsa.
Stora monsterbullar skulle det vara - och det vart det.


Bullformen vart som en tallrik när bullarna jäste och fyllningen kletade ut på plåten.
Men ohhh..... så goda! (och onyttiga) ;-)

Monsterbullar med saffran och mandelmassa
ca 20 stora eller 30 vanliga bullar

150g smör
50g jäst för söta degar
1,5dl socker
5dl mjölk
½ tsk salt
1 g saffran (2 påsar)
ca 13 dl mjöl
ägg till pensling
pärlsocker

Fyllning
200 g rumsvarmt smör (inte margarin)
1 dl socker
200g mandelmassa
2 msk vaniljsocker

Smält smöret och värm ihop med mjölken till ca 37grader, blanda i saffran, smula jästen i en degbunke och fyll på med lite av den varma vätskan. Rör till jästen är upplöst (annars använder ni torrjäst som ni kan blanda direkt i mjölet - tänk då på att vätskan ska vara snarare 40 grader än 37... detta brukar jag använda) fyll på med resten av vätskan och övriga ingredienser. Arbeta ca 4 minuter tills degen släpper lite frånkanten. Spara lite av mjölet till utbaket.
Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Rör ihop fyllningen med elvisp för att få en jämn smet.
Dela bulldegen i två delar och kavla ut till rektangel (inte för tunnt!) bre på fyllningen och rulla ihop till en rulle.
Skär i bitar och lägg i stora bullformar låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
In i ugnen, 250 grader ca 10 minuter.
Låt svalna på galler.

Enjoy!
/Mallan





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar